0 artikel
Totaalbedrag : €0,00
Winkelmandje is leeg!
bijwerken
afrekenen
 

 
 
 
 
 
 

RUND

VARKEN

SCHAAP

KIP

WOESTE VIS

DIVERSEN

 
 

ONZE DIEREN ZIJN IN DIENST ALS LANDSCHAPBEHEERDERS

Dansende haren voor de ogen, stoere hoorns. De Schotse Hooglanders lopen zelfverzekerd door het grasland richting Richard, alsof ze hem proberen te versieren. Het geluid is een lust voor de oren. Het ene rund loeit, het andere briest. De serenade lijkt zijn vruchten af te werpen, Richard klimt behendig over het hek. Pinksterbloemen, ratelaars en zuring maken zijn laarzen onzichtbaar. Ook vogels hebben hun intrede gedaan op het land - de Schotse Hooglanders lijken het allemaal prima te vinden. Terwijl de wulpen er lustig op los jodelen, heeft een leeuwerik net een sprinkhaan te pakken. Richard staat inmiddels tussen de runderen, naast het pad dat langs de Ganzenpoel slingert. Het is een idyllisch tafereel waar alles lijkt samen te komen.

Wij vinden het belangrijk om de Nederlandse natuur in stand te houden. Onze dieren kunnen hier een handje - eh... pootje - bij helpen. Natuurbeheer ‘De Woeste Grond’ is gespecialiseerd in natuurlijk en duurzaam beheer van (natuur)terreinen en akkers.

DIEREN ALS LANDSCHAPBEHEERDERS
De Woeste Grond zet verschillende dieren in als ‘landschapsbeheerders’. Hierdoor houden we gebieden open, geven we variatie aan de vegetatie en verspreiden we allerlei zaden. Dit voorkomt het gebruik van milieubelastende bestrijdingsmiddelen en dringt het gebruik van fossiele brandstoffen terug.
Het werk wordt gedaan door oerrassen, zoals de Schotse Hooglander, Aberdeen Angus, Schoonebeker schaap en Tamworth varken. Ze lopen in natuurgebieden van onder andere Staatsbosbeheer.

IEDER DIER ZIJN EIGEN KWALITEIT
Elk dier heeft zijn eigen kwaliteit; we zetten dan ook verschillende soorten in. Dit maakt het landschap meer divers. Bovendien heeft elk natuurgebied iets anders nodig.

Runderen
Runderen grazen een lange periode van het jaar gras en andere lage vegetatie. In de winter doen ze iets heel bijzonders: ze schillen de bomen! De geschilde bomen sterven langzaam af en bieden in die tijd een goede schuilplaats voor insecten - daar hebben vogels weer profijt van. Bovendien komen de grote grazers ook op plekken waar andere dieren en mensen normaal niet kunnen komen als het stevig heeft gevroren.

Schapen
Schapen worden ingezet voor de begrazing van grassen en ruigteplanten om zo de beoogde vegetatie te stimuleren. Dat geeft (bloem)rijke kruiden en heideplanten een streepje voor ten opzichte van weggegraasde planten. Interessant feitje: een rondtrekkende schaapskudde neemt sporen, zaden en insecten mee via de vacht en hoeven. Zo zijn de schapen verantwoordelijk voor een rijkere biodiversiteit in de verschillende natuurgebieden.

Varkens
Varkens hebben een eigen rol in het beheer van het landschap. Zij eten namelijk gras dat schapen laten staan. Bovendien hebben ze een stalen neus: ze woelen de grond om alsof het niets is. Hierdoor ontstaan er kale plekken, waar zaden kunnen ontkiemen. En daar worden de vogels en insecten weer blij van!

OP EIGEN BENEN
De dieren lopen 365 dagen per jaar in de vrije natuur en eten met de seizoenen mee. Door de beweging en het eten van kruiden, grassen, takken en bladeren kunnen ze zichzelf gezond houden.

NATUURBEHEER & NATUURVLEES
De eigen verkoop van het natuurvlees is een belangrijk onderdeel van het beheersplan van de natuurgebieden die De Woeste Grond beheert. De verkoop van het vlees zorgt namelijk voor inkomsten, waardoor natuurgebieden beheerd kunnen worden en wij niet afhankelijk zijn van subsidies. Bovendien hebben onze dieren geen natuurlijke vijanden meer in Nederland en moeten wij ingrijpen om de groepen niet te groot te laten worden. Te grote groepen zorgt voor overbegrazing, waardoor allerlei bijzondere plantensoorten en dieren verdwijnen. Daarnaast kopen we slachtrijpe Schotse Hooglanders en Black Angus runderen, schapen en varkens van collega natuurboeren die uiteraard op dezelfde manier werken als wij.

 
 

Copyright (c) 2017 by De Woeste Grond     |    Gerealiseerd door: Intellisoft