Inloggen

Zoeken

Goulash van schotse hooglander

Ingrediënten
500 gram runderstoofvlees (Schotse Hooglander), roomboter, 1.5 eetlepel pittige paprikapoeder , 100 gram spekdobbeltjes (scharrelvarken), 1 grote ui, 4 paprika’s , 2 teentjes knoflook, 1 blikje tomaatstukjes (400 gram), 2 deciliter Rundvleesbouillon, 1 flinke scheut wodka , 4 vastkokende aardappelen, 250 gram sperziebonen, arrowroot en zout.

Bereidingswijze
Snijd het vlees in stukken. Smelt de roomboter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Strooi het paprikapoeder erover en bak dit samen met de spekdobbeltjes ca. 2 minuten zachtjes mee. Snijd ui en paprika in stukken en snipper de tenen knoflook. Schep dit door het vlees en bak alles nog ca. 2 minuten.
Schenk de gezeefde tomaten, bouillon en de wodka erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de goulash afgedekt ca. 2 uur heel zachtjes (op een vlamverdeler) sudderen.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Haal de sperziebonen af en snijd deze in stukjes. Schep vervolgens de aardappelblokjes en sperziebonen door de goulash en smoor het gerecht in nog ca. 30 minuten zachtjes gaar. Voeg na behoefte arrowroot en zout toe.
Serveer de goulash met rijst.

Schapenbout met honing appelsaus

Ingrediënten
1 kg schapenbout, 4 tenen knoflook, 5 eetlepel olie, 4 eetlepel honing, Keltisch zeezout en versgemalen peper, 1 theelepel tijm, 1 theelepel rozemarijn, 2 eetl roomboter, 1 grote appel, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepel Calvados, 1 dl appelsap en 1 eetlepel aardappelmeel.

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor 200 graden C. Maak met een scherp mesje inkepingen in de bout. Pel de knoflook en steek deze in de schapenbout. roer in kopje 3 eetlepels olie en honing door elkaar, bestrijk de schapenbout rondom met dit mengsel en bestrooi met zout, peper, tijm en rozemarijn.
Verhit in een braadslede op fornuis de boter en 2 eetlepels olie. Baad hierin de schapenbout in 5 minuten rondom goed aan. Voeg vervolgens 1 1/2 dl water toe en roer het aanbaksels los. Zet de braadslede in midden van de oven en gaar de lamsbout in ca. 1 uur. Bedruip de bout af en toe met het braadvocht en voeg nog 1 dl water toevoegen.
Schil intussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Besprenkel de appel met citroensap. Neem de schapenbout uit braadslede en verwijder de knoflook. Pak de bout stevig in aluminiumfolie en laat het ca. 10 minuten rusten. Verwarm een ovenschaal voor en zeef boven een steelpan het braadvocht en voeg hieraan toe de Calvados en appelsap aan braadvocht. roer in een kommetje aardappelmeel met 2 eetlepels koud water glad en voeg dit al roerend toe tot de saus licht gebonden is. Leg de appelschijfjes in de saus leggen en verwarm deze ca. 3 minuten zachtjes mee. Breng de saus met zout en peper op smaak. Snijd het vlees in dunne plakken en leg deze dakpansgewijs op een warme schaal en giet hierover de saus.
Lekker met aardappeltjes met rozemarijn en rodekool.

Oma’s stoofpotje

Ingrediënten
1 kg stooflappen, glaasje rode wijn, 3 of 4 plakken ontbijtkoek, 2 middelgrote uien, 2 winterwortels, 2 prei, roomboter, mosterd, 1 laurierblaadje, 400 ml bottenbouillon, Keltisch zeezout en peper.

Bereidingswijze
Smeer het vlees in met wat zout, de peper en de mosterd en braad het aan beide zijden bruin. Voeg daarna de bouillon en rode wijn toe. Voeg de in stukken gesneden ui, prei en wortel, het laurierblaadje toe. Verkruimel tot slot de plakken ontbijtkoek boven de pan, deze geven een heerlijke smaak aan de jus en bindt het geheel. Als het niet genoeg bindt, voeg nog een mespuntje maizena toe. Zorg dat het vlees helemaal ondergedompeld is. Laat het vleesmengsel 2 uur stoven op een heel laag vuurtje tot het gaar is. Tijdens het stoven moet de pan gesloten blijven.
Variatie: u kunt in plaats wijn ook flesje bruinbier gebruiken.

Coq au vin

Ingrediënten
1 hele kip, peper, zout, 75 g gerookte spek dobbeltjes, 125 gram roomboter, 6 gepelde en gehalveerde sjalotjes, 250 gram kastanje champignons, 200 g klein gesneden bleekselderij, 350 g in blokjes gesneden winterwortel, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 500 milliliter witte wijn, 250 milliliter kippenbouillon, 4 takjes peterselie, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 250 ml slagroom en arrowroot.

Bereidingswijze
Snijd de kip in stukken en bestrooi met peper en zout. Bak de spekblokjes iets uit in een braadpan en schep ze eruit. Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de kip rondom bruin. Schep de kip uit de pan. Roerbak de sjalotjes, champignons, bleekselderij, wortel, knoflook zonder te kleuren en giet de wijn en bouillon erbij. Voeg de kip, peterselie, tijm en laurier toe. Stoof circa 1 uur zachtjes met het deksel op de pan. Voeg de room toe en bind het vocht met arrowroot en kook de saus 1 minuut door. Breng op smaak met zout en peper.

Reacties

Aanmelding nieuwsbrief de Woeste Grond
Blijf op de hoogte van al onze woeste activiteiten en nieuwtjes!