How does it taste?

Hoe smaakt het?

Hoe smaken de verschillende soorten vlees?

Met die grote hoorns zijn Schotse Hooglander erg imposant

Schotse hooglander is een echt oerras en loopt 365 per jaar in de natuur. De runderen worden geboren als landschap beheerders en worden grazend groot in de natuurgebieden rond Mantinge (Drenthe). De dieren genieten van deze grote bewegingsvrijheid. De stieren verblijven in de kuddes en lopen tussen de vaarzen en kalveren. Onze koeien bevallen op een natuurlijke wijze in de natuur en het kalf blijft natuurlijk gewoon bij z’n moeder. Dit is dierenwelzijn ten top! De dieren die vrij in de natuur lopen zijn grasgevoerd, of liever gezegd natuurgevoerd. Ze eten kruiden, grassen, takken, bladeren, e.d..  Ook leven ze in natuurgebieden waar veel voedsel te vinden is, waardoor ze zichzelf gezond houden. Leven in de natuurlijke habitat, maakt het vlees smaakvol. Grasgevoerd vlees is bewezen beter en gezonder vlees. Zo bevat het minder Omega 6 en meer Omega 3 en meer gezonde vetten. Het vlees is donker van kleur en afhankelijk van het geslacht en jaargetijde gemarmerd. Koeien zijn wat vetter dan stieren en in het najaar zijn de runderen zwaarder dan in het voorjaar. Het vlees deint mee met de natuur en dat is wel net zo mooi. Chef-kok Alain Caron was aangenaam verrast na het proeven van het vlees: “Het is mooi mals en heeft een intense smaak.”.

Hereford is een rund met mooie krullen

Hereford is een winterhard vleesras en loopt 365 per jaar in de duinen van Ameland of in de natuurgebieden rond Ruinerwold. Net als de Schotse Hooglander worde deze dieren ingezet om de natuur te onderhouden. Ze worden dus niet voor de vleesproductie gefokt, hierdoor is vlees een bijproduct. Alle runderen kunnen in eigen tempo groeien en kunnen vrij bewegen op grote hectares natuurgebied. Op deze manier leven ze een natuurlijk bestaan. Het vlees van de Hereford is licht gemarmerd (er lopen kleine vetadertjes door het vlees), donker van kleur en lekker mals. De mate van marmering is hier ook weer afhankelijk van het geslacht en het jaargetijde. De vetadertjes smelten tijdens het bakken/braden en dat geeft een ontzettend lekkere smaak. Onze klanten geven aan dat het vlees de smaak van vroeger heeft. Puur natuur dus!

Maine Anjou is een zachtaardig ras

Maine Anjou (Rouge des Prés) stamt uit de Franse provincies Bas-Maine en de Haut Anjou. De runderen zijn geschikt om het hele jaar buiten te verblijven. Deze dieren lopen in het kruidenrijke Reestdal, in de winter gaan de ze naar de potstal en worden bijgevoerd met hooi van het landschap zelf. In culinair Frankrijk en België wordt het Maine Anjou rund vooral gewaardeerd om de vleesstructuur en de smaak. Het vlees is van topkwaliteit, fijn dooraderd (gemarmerd) met een beetje vet en zeer fijne en malse vezels. Deze marmering zorgt ervoor dat het vlees als het gebakken wordt een heerlijke smaak krijgt. Daarnaast proef je de kruiden van de Reestdal. Vlees van de Maine Anjou is van echte topkwaliteit!

Bonte Bentheimer

De Bonte Bentheimers lopen op de biologische varkensboerdrij Sengersbroek. Naast dat de boerderij biologisch is, hebben ze ook het keurmerk vijfsterren-varkensboer. De varkens hebben op de boerderij een avontuurlijk goed leventje. De dag brengen ze door met wat struinen door de wei, met hun snuit in de grond opzoek naar eten en met hun kont in een modderpoel om lekker af te koelen. Als voer krijgen ze zelfgemalen biologische gerst en tarwe uit de regio. Het menu wordt aangevuld met verse producten, zoals paprika’s, tomaten, eikels en aardpeer. De bewegingsvrijheid en het speciale voer dragen bij aan de specifieke smaak van het vlees. En omdat de dieren langzaam groeien, is het vlees stevig van structuur.  Het spekaandeel is relatief hoog, het vlees zelf heeft een hoog intramusculair vetgehalte, wat gunstig is voor de smaak en het uiterlijk van het vlees. Kortom:Vlees van de Bonte Bentheimer is een bijzonder mooi product van Hollandse bodem. 

Schoonebeeker lopen met herder door de natuurgebieden

Neils Tiktak onderhoudt met zijn schapen de natuurgebieden in en om het museumdorp Orvelte. De Schoonebeeker stelt weinig eisen aan zijn voeding, verzorging en onderkomen. De jarenlange natuurlijke selectie in ruige terreinen heeft het ras sterk, duurzaam en sober gemaakt. De kudde voedt zich met heide, grassen, takjes, eigenlijk met van alles wat ze voor de voeten krijgen. De kleine grasmaaier worden bijgevoerd met hooi uit de gebieden. Door het natuurlijke voer en het langzaam groeien heeft het vlees GEEN typische sterke smaak die andere soorten vaak hebben. Culinaire kenners prijzen het vlees om zijn (wildachtige) smaak.

Polderhoen is een sterk ras

De kuikens van de Biologische Polderhoen worden grootgebracht in Nederland (Flevopolder) met speciaal biologisch voer, rijk aan kruiden en granen. De dieren hebben de ruimte om rond te scharrelen en groeien op in hun eigen tempo. De kuikens worden groot in hun natuurlijke leefomgeving. De Polderhoen is een speciaal ras, een heel ander ras dan een gangbare kip. Het is een Franse kip, om precies te zijn het Hubbard. Deze kip is gekozen omdat het een langzaam groeiend en sterk ras is. Daarom is dit ras erg geschikt om biologisch gehouden te worden. In vergelijking: een gangbare kip weegt na zes weken 2,2 kilogram, terwijl een Polderhoen na zes weken 1 kilogram weegt en na 11 weken 2,6 kilogram. De kip krijgt dus de tijd om te groeien en dat is beter voor de kip en voor het vlees. Het vlees van de Polderhoen heeft een lekkere (ouderwetse) volle smaaken een stevigere structuur.

Wij staan garant voor ons vlees.

Onze keten is duurzaam en klein en het vlees heeft een duidelijke herkomstgarantie. Het vlees is meukvrij, dat wil zeggen het bevat geen water, kleurzouten, e-nummers, gluten, suikers en andere troep. Alle dieren hebben nooit antibiotica in hun leven gehad. Als de boer toch antibiotica moet gebruiken kopen wij dit dier niet van de boer.

 

 

Stay in contact!

Enter your email address for our mailing list to keep yourself update