Ons bedrijf

Samen maken we de wereld een stukje mooier

De Woeste Grond is met zijn meukvrije natuurslagerij het beste alternatief voor de bio-industrie. Wij laten zien dat het mogelijk is om mensvriendelijk én milieuvriendelijk vlees te “produceren”. Ons uiteindelijk doel is dat de mensen qua voeding bewuste keuzes maken en hierdoor minder vlees eten.

Wij (Eugénie Benda en Léon Stam) zijn De Woeste Grond niet begonnen om veel geld te verdienen, maar om de wereld een stukje mooier te maken. De maatschappelijke winst staat voor ons voorop, hierdoor is het winstoogmerk van secundair belang geworden. 
Onze missie is het creëren van maatschappelijke en duurzame meerwaarde. Dat doen we door de positieve impact, dat ons bedrijf op de samenleving heeft, zo groot mogelijk te maken en de negatieve impact zoals onze carbon footprint tot een minimum beperken. Voorbeelden hiervan zijn: werkgelegenheid creëren in krimpgebied, arbeidsplaatsen invullen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en diervriendelijk vlees produceren met oog voor milieu en gezondheid.

 

Ons Carbon footprint

De dieren worden geboren als landschap beheerders en worden grazend groot in de natuur van Noord-Nederland. Doordat de dieren de natuur onderhouden zijn er geen fossiele brandstoffen nodig. De dieren halen hun voedsel en water uit de gebieden, het vervoer hiervan niet nodig en dragen ze niet bij aan het broeikaseffect. Omdat ze niet worden afgemest met eiwitrijkvoer stoten ze minder methaan uit. Ook wordt de mest niet opgeslagen en direct opgenomen in de natuur, waardoor geen methaan en lachgas vrijkomt. Er wordt voor deze dieren geen voer geproduceerd en dragen dus ook niet bij het ontbossen en klimaatverandering. Dit alles maakt dat de carbon footprint van deze dieren aanzienlijk lager is dan die van (biologische) dieren op een boerderij. Van de dieren verkopen wij bijna alles: 90%, normaal is dit 70%.

Dierenwelzijn ten top

Alle runderen worden geboren als landschap beheerders en worden grazend groot in de natuurgebieden. De dieren genieten van deze grote bewegingsvrijheid. De stieren verblijven in de kuddes en lopen tussen de vaarzen en kalveren. Onze koeien bevallen op een natuurlijke wijze in de natuur en het kalf blijft natuurlijk gewoon bij z’n moeder. Dit is dierenwelzijn ten top!
De sterke oerrassen snuiven de hele dag door de buitenlucht op; ze leven namelijk 365 dagen per jaar in de vrije natuur, zonder hulp van buitenaf.
Krachtvoer? Welnee! Tenzij je kruiden, grassen, takken en bladeren bedoelt. De dieren eten intuïtief en leven in natuurgebieden waar veel voedsel te vinden is, waardoor ze zichzelf gezond houden. Aangezien er in de winter ander voedsel is dan in de zomer, bewegen ze mee met de seizoenen. Leven in de natuurlijke habitat, maakt het vlees smaakvol.
Vetmesten, afmesten… termen waar wij ons NIET mee bezig houden. Onze dieren krijgen de tijd om in hun natuurlijke tempo te groeien. Hierdoor blijven de dieren gezond en is het vlees een zeer gezond voedsel voor ons.
Het is niet nodig om onze dieren antibiotica te geven, te ontwormen of in te enten. De oerrassen zijn bestand tegen het buitenleven en worden hierdoor niet (snel) ziek.
Het slachten gebeurt met alle respect en rust in een kleine slachterij. Onze natuurboer André brengt ze zelf en blijft bij de dieren totdat ze aan de haak hangen. Het vlees wordt naar onze (biologische gecertificeerde) ambachtelijk slagerijverwerkt.

Meukvrij

Omdat Léon geen meuk wil gebruiken stelt hij zijn eigen biologische kruidenmelange samen. Zo komt er geen suiker, gluten, schadelijke e-nummers en andere troep de slagerij binnen. Daarnaast voegt hij 50% minder Keltisch zeezout toe.

Vlees is een luxeartikel

Wij willen dat een groot deel van de mensen zich bewust zijn van de mistanden in de bio-industrie. Ze moeten vlees weer als een luxeartikel gaan zien, de juiste prijs betalen en minder vlees eten. Dan besparen we dierenleed, het milieu en onze gezondheid. En daarnaast willen we natuurvlees beschikbaar maken voor iedereen.

Wij houden van mensen

Ons kleine team bestaat o.a. uit mensen met arbeidshandicap. Iedereen kan zichzelf zijn en ontplooien, hierdoor ontstaat er een bijzondere samenstelling van talenten.

 

Blijf in contact!

Voer jouw e-mailadres in en blijf op de hoogte van onze nieuwsbrief