Winterstoof met wild zwijn gehakt, pastinaak, spruitjes en bloemkoolpuree

Winterstoof met wild zwijn gehakt, pastinaak, spruitjes en bloemkoolpuree

De ras el hanout uit het Midden-Oosten past perfect bij deze Hollandse pot met wild zwijn gehakt. Door de kruiden krijgt dit gerecht een unieke smaak. En geloof me, dit is een heerlijke combinatie. Serveer de winterstoof met boerenkoolpuree en zacht gebakken rode ui. Tast toe!

Ingrediënten:                                                                        

4 personen

1 middelgrote bloemkool

1 grote teen knoflook

500 gram wild zwijn gehakt

2 el ras el hanout

6 takjes peterselie

400 gram pastinaak

500 gram spruitjes

4 rode uien

 

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Uit eigen keukenkastje: 2 el bloem, 10 el boter, olijfolie, peper en zout

 

Bereiding:

  • Breng water in een waterkoker aan de kook.
  • Pak de bloemkool en snijd alle bruine en zwarte plekken weg. Verwijder vervolgens de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stukjes.
  • Kook of stoom de bloemkool in een steelpannetje met water gaar, ongeveer 10-15 minuten. Giet het overtollige water na het koken weg m.b.v. een deksel of vergiet.
  • Doe vervolgens de bloemkool, 4 el boter, geperste teen knoflook en peper en zout naar smaak toe in een grote kom en mix tot een gladde puree met een staafmixer.
  • Als je geen staafmixer hebt kan je ingrediënten ook mengen in een blender of keukenmachine. Zorg ervoor dat het warm blijft.
  • Maak de spruitjes schoon en zet ze dan even aan de kant.
  • Smelt 2 el boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak het gehakt met de helft van de ras el hanout 4 tot 5 minuten tot het rul en goudbruin is.
  • Hak de verse peterselie met de steeltjes fijn.
  • Schil de pastinaak en snijd de pastinaak in gelijke stukjes van een kleine 2 centimeter. Voeg ze samen met de helft van de verse kruiden en 2 el bloem aan de gehakt pan toe. Roerbak nog 2 minuten.
  • Voeg dan 500 ml water aan de gehakt pan toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de spruitjes eraan toe en stoof het geheel met een deksel op de pan 5 tot 6 minuten. Mochten de spruitjes niet zacht genoeg zijn, dan kan je het geheel nog enkele minuten langer koken.
  • Pel, halveer en snijd de rode ui in dunne, halve ringen.
  • Smelt 2 el boter in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en bak de rode ui met een snuf zout 1 tot 2 minuten. Zet het vuur middellaag en bak de ui in nog eens 5 tot 7 minuten zacht en goudbruin.
  • Serveer de bloemkoolpuree met de gehaktstoof en ui. Bestrooi met de rest van de kruiden en de ras el hanout.

Tip: Wil je minder koolhydraten aan het gerecht toevoegen? Vervang dan de pastinaak door winterwortel en de bloem door Johannesbroodpitmeel. Let op; De bindingskracht van johannesbroodpitmeel kan iets afwijken.

Tip: Laat de bloemkool na het koken goed uitlekken in bijvoorbeeld een vergiet. Zo voorkom je dat de bloemkoolpuree een waterige structuur krijgt.

Blijf in contact!

Voer jouw e-mailadres in en blijf op de hoogte van onze nieuwsbrief