Onze boeren

Met trots stellen wij onze natuurboeren voor

Door onze nauwe samenwerken kunnen we garanderen dat onze dieren geen antibiotica krijgen, in de vrije natuur lopen en fantastisch leven hebben gehad. Dit kan alleen door de boeren een goede prijs voor hun dieren te geven. 

André Woertink is onze koeienboer
André woont in Balkbrug (gemeente Hardenberg)en heeft een bijzondere band met zijn vee.Hij is de tweede generatie veehouder, maar bovenal dierenliefhebber. Samen met zijn vader beheren ze bijna 200 hectare landschap in het eeuwenoude Reestdal. André is de eerste veehouder in Nederland met geregistreerde stamboek Maine Anjou runderen.Hij is gek op zijn koeien en straalt dat dan ook uit: Als hij tussen zijn koeien staat beginnen zijn ogen te glimmen. Je ziet hem genieten. Niet alleen van het vee, ook van de prachtige omgeving waarin zijn runderen grazen.Daarnaast koopt hij Schotse Hooglander en Hereford runderen in bij bevriende natuurboeren en natuurorganisaties in Noord-Nederland.
De runderen worden na een kwaliteitsvol leven (4-8 jaar) in kleine koppels, door André zelf naar de aangesloten en gecertificeerde slachterij gebracht. De reisafstand is hierdoor tot een minimum beperkt. Onze natuurboer blijft bij de dieren totdat ze aan de haakhangen en hun levensnummer weer aan het vlees gekoppeld is. Hierdoor kunnen wij de herkomst van ons vlees 100% garanderen.
Alle runderen worden geboren als landschap beheerders en worden grazend groot in de natuurgebieden. De dieren genieten van deze grote bewegingsvrijheid. De stieren verblijven in de kuddes en lopen tussen de vaarzen en kalveren. Onze koeien bevallen op een natuurlijke wijze in de natuur en het kalf blijft natuurlijk gewoon bij z’n moeder. Dit is dierenwelzijn ten top!

De runderen grazen in o.a. onderstaande gebieden:

  • Schotse hooglanders: Mantinger bos en weide
  • Herenford: Nationaal Park Dwingelderveld en in de duinen van Ameland
  • Maine Anjou: in terreinen van natuurorganisaties, zoals Landschap Overijssel en Natuurmonumenten

Als klap op de vuurpijl ondersteun je met het kopen van dit natuurvlees het behoud van de Nederlandse natuurparken.

Neils Tiktak is herder van de kudde in Orvelte
Neils Tiktak (40) studeerde bos- en natuurbeheer en industriële vormgeving, maar wilde niet in een “binnenfunctie” aan het werk. Hij volgde zijn hart en koos voor een buitenbaan als schaapherder. Neils is een ervaren herder, zij beschikt over goed getrainde honden, daarnaast heeft hij veelkennis heeft van natuurbeheer
De kudde van Neils bestaat uit alleen Schoonebeekers. Het gebied waar de schapen grazen wordt voornamelijk beheerd door Staatsbosbeheer. Overige, veelal kleine percelen in of grenzend aan het dorp Orvelte, worden regelmatig door de kudde met een “graasbezoek” vereerd.
Een belangrijke taak van de kudde is gericht op het verschralen van de velden. Door voedingsstoffen aan de bodem te onttrekken krijgen oude plantensoorten weer nieuwe kansen. Begrazing door schapen is dan ook een prima vorm van beheer. Om overbegrazing te voorkomen mag de kudde van Orvelte niet te groot zijn. Gemiddeld telt de kudde ca. 250 schapen. In de lammerperiode groeit de kudde tijdelijk tot ongeveer 550 schapen. Het hele jaar door vinden er selecties plaats en worden schapen en lammeren elders ingezet of aan De Woeste Grond verkocht.
Het Schoonebeeker Heideschap is met zijn veelkleurigheid, typisch Romeinse (gebogen) neus, harige vacht en hoge benen een opvallende verschijning. Het is zeldzaam ras dat als cultuurgoed in stand moet worden gehouden. Ten opzichte van andere heideschapen is de Schoonebeeker een fors ras. Het neemt een statige, bijna sierlijke houding aan met een opgerichte kop. Ze komen in vrijwel alle kleurschakeringen voor, maar bonte variëteiten komen het meest voor. De ooi wordt gemakkelijk drachtig, lammert vrijwel altijd zonder problemen af en is een goede moeder voor haar doorgaans een tot twee lammeren. Schoonebeekers zijn levendig, attent en nieuwsgierig van aard. Het karakter is prettig en ze reageren vertrouwd naar hun bekende verzorger. Door het eten van schapenvlees ondersteun je een Nederlands cultureel erfgoed en krijgt Neils de kans zijn kudde in optimale conditie te houden en zo van uitsterven te behoeden.

 

De kippen lopen in de Flevopolder
De kuikens van de Polderhoen worden grootgebracht met speciaal biologisch voer: rijk aan kruiden en granen. De dieren hebben de ruimte om rond te scharrelen en groeien op in hun eigen tempo. De kuikens worden groot in hun natuurlijke leefomgeving. Daardoor hebben deze polderhoenders stevig vlees en een ouderwets fijne smaak.
De Polderhoen is een speciaal ras: de Hubbard. Deze kip is 14 jaar geleden gekozen, omdat het een langzaam groeiend en sterk ras is. Daarom is dit ras erg geschikt om biologisch gehouden te worden. De kip krijgt de tijd om te groeien en dat is goed voor de kip en voor het vlees. Het vlees van de Polderhoen heeft veel smaak en een stevigere structuur dan gangbaar kippenvlees.
De Polderhoen wordt op een biologische manier gehouden. De kippen hebben een warme stal, zitstokken, gelegenheid om stofbaden te nemen en natuurlijk de vrijheid om buiten rond te scharrelen. Buiten kunnen de dieren de schaduw opzoeken en is er voedsel om te pikken. 
Door dit overmatige gebruik kunnen bacteriën en virussen resistent worden voor geneesmiddelen. Dit betekent dat deze ziektes niet of nauwelijks te bestrijden zijn met de beschikbare antibiotica. Dit is een kwalijke zaak. Daarom vinden wij het belangrijk dat er geen antibiotica op het bedrijf wordt gebruikt.

Onze vis is bijvangst van de Wieringer vissers uit Den Oever
Naast de garnalen en langoustine, krijgen de Wieringer vissers ook andere vissoorten in hun netten. Met de nieuwe wetgeving, de aanlandplicht, mag je geen vis meer teruggooien en moet alles mee naar land. Veel Nederlanders kennen sommige bijgevangen vissoorten nauwelijks en kopen deze bijna niet, terwijl het heerlijke visjes zijn. Naast bekende vis staan ook minder bekende vissoorten in onze webshop en verandert het aanbod regelmatig.
Iedere week opnieuw doen de Wierdinger vissers hun uiterste best om vis van een zo hoog mogelijke kwaliteit aan te leveren. Dat begint al op zee. Netten worden over de zeebodem getrokken. Vissers hebben de keuze deze ‘trekken’ lang of kort te laten duren. Deze vissers kiezen voor korte trekken. Want hoewel de vangst per keer dan minder is, blijft de kwaliteit van de vis optimaal. De vis achter in het net wordt namelijk niet geplet of gekneusd, maar blijft prachtig heel.
Zodra de vis aan boord is, maken de bemanningsleden deze grondig schoon. Vervolgens worden ze gevacumeerd en ingevroren. Ze doen dit heel zorgvuldig: één voor één en met de juiste kant naar boven. Zo blijft de kwaliteit gegarandeerd!

Wild van Hollands wild en van onze jagers uit Noord Nederland
Een deel van ons wild komt van Hollands Wild, maar wij zijn ook een innamepunt van jagers in Noord-Nederland. In Nederland wordt 11 miljoen kilo wild gegeten, waarvan maar 10% afkomstig is uit ons land. De overige 90% is geïmporteerd of opgekweekt, terwijl onze eigen natuurlijke bronnen onbenut blijven. De Nederlandse markt importeert bijvoorbeeld kangoeroevlees uit Australië, terwijl jagers ganzen uit onze Hollandse polders moeten vernietigen. Dat beschouwen wij als voedselverspilling, nog los van het hoge aantal foodmiles dat sommige geïmporteerde producten hebben. Samen met de Nederlandse jagers willen we heel Nederland kennis laten maken met een complete reeks van producten uit de natuur. Dus niet alleen ganzen, maar ook andere soorten wild zoals eenden, hazen en konijnen. Net als de 'overbodige' ganzen, worden veel van deze natuurproducten niet benut of onterecht als 'afval' bestempeld. Hollands Wild wil ze, met respect voor de wet- en regelgeving en zonder het natuurlijk evenwicht te verstoren, aan de Nederlandse consument aanbieden. De Woeste grond maakt voor Hollands Wild producten (chipolata en burgers) in combinatie met de Schotse Hooglander, Gans en biologische kruiden. 
Wij werken alleen met jagers die goed opgeleid zijn en die onze visie op jagen en duurzaamheid delen. Jagers die met zorg omgaan met hun jachtvelden, die binnen de wet- en regelgeving zorgen voor een goed wildevenwicht en het belang van de samenhang van de natuur zien. Voordat je in Nederland mag gaan jagen moet je eerst een theorie- en praktijkopleiding volgen. Deze opleiding is breed en gaat niet alleen over jagen, maar ook over ecologie, landbouw, wildziekten en sociale omgang. Na de cursus volgt een staatsexamen: niet slagen is niet jagen.
Traditioneel wordt wild vooral in de herfst gegeten, terwijl de jacht op verschillende soorten wild het hele jaar plaatsvindt. Alleen in het voorjaar staat de jacht op een laag pitje. Ganzen worden bijvoorbeeld vooral in de zomer geschoten, dit is een mooie vervanging van de tamme eend die dan veel gegeten wordt. Onze natuuroogst wordt op ambachtelijke wijze handmatig verwerkt. 

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebben over de boeren en/of diersoorten? Bel, mail of bezoek ons! We staan je graag te woord!

Blijf in contact!

Voer jouw e-mailadres in en blijf op de hoogte van onze nieuwsbrief